Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Galleria Boulevard ? Klicka här

GRILLEXPERTEN AVSLÖJAR TRIXEN

25/06/2015

Grillexperten Mattias Larsson berättar hur man lyckas med grillningen. Och vilka hemligheter som proffsen använder sig av. 

Varmare kvällar innebär härliga måltider som tillagas på grillen och enligt Mattias Larsson kan allt som går att tillagas i köket även att lagas på en grill. Han berättar om skillnaden mellan direkt och indirekt grillning.

 

– Direkt grillning är det vanligaste sättet att grilla på och innebär att du lägger råvaran rakt ovanför glöden, små råvaror som du också skulle kunna laga i en stekpanna. Exempelvis entrecôte, laxkotlett, sparris eller tomathalvor.

 

Men grillen är till för mer, tycker Mattias Larsson och fortsätter:

 

– Allt som du normalt sett skulle tillreda i ugnen kan du också laga på en grill, med hjälp av indirekt grillning. Här placerar du kolen eller briketterna på cirka en fjärdedel av grillen och föser dem åt kanten så att de ligger i en ring längs kanten i en rund grill eller längs två av sidorna i en rektangulär grill. Råvaran ska alltså inte ligga direkt på glöden. Vid indirekt grillning grillar du sedan alltid med lock, vilket gör att varm luft kan cirkulera runt din råvara, precis som i en ugn.

 

Mattias Larssons bästa grillknep:

 

-      Digitaltermometern är grillarens bästa. Med den behöver man inte gissa om råvaran/maten är klar.

-      Tänk på att råvaran eftersteker när du plockat av den från grillen. Lyft därför alltid av din råvara ett par grader tidigare än den rekommenderade sluttemperaturen. Och låt också köttet eller fisken ligga och vila ett par minuter innan det ska serveras, så blir resultatet perfekt!

-      Använd lock även vid direkt grillning för bättre smak och tillagning.

-      Pensla råvaran med lite olivolja för att undvika att ytan bränner fast, det ger dessutom en finare och godare yta.

-      Ytan på råvaran ska tillagas snabbt på hög värme medan tillagningen inuti exempelvis köttet ska gå så långsamt som möjligt för att bibehålla saftigheten. Skapa olika ytor på grillen: en med mer briketter (hetaste delen), en med mindre (medelvarm) och en utan briketter (för varmhållning eller indirekt grillning). Flytta runt det du grillar mellan de olika ytorna så att maten får en fin yta utan att bli bränd under tiden som den kommer upp i rätt temperatur.

Glad grillsommar!

Klicka här och låt dig inspireras av några utvalda favoriter från hyllorna.

Av

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider
VARDAGAR 10-19
LÖR 10-17 SÖN 11-17

Phone : +46 44 22 33 80
> Kontakta oss

Top