Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Galleria Boulevard ? Klicka här

JULENS KLASSIKER OCH NYHETER

Trender15/12/2015

Julens moderna julbord både piffar upp klassiker och hämtar influenser utifrån. Läs mer om det svenska julbordet.   

När man säger lutfisk, dopp i grytan eller sylta är det många som tänker på det svenska julbordet. Men idag är det snarare skinka, prinskorv och köttbullar som dominerar. De senare blev viktiga först på 70-talet. Och trots att vi gärna pratar om det traditionella julbordet så varierar rätterna beroende på var i landet vi befinner oss.

I norra Sverige ser vi mer vilt på bordet, i Bohuslän ställer vi fram äggost och rödkål och på Öland kroppkakor. För att nämna några av alla variationer. Men skinkan verkar trots detta finnas med på de flesta julbord – och är ofta nummer ett på topplistan när undersökningar görs om julbordets mest önskvärda rätt.     
Att äta gott på julen är en sed sedan Vikingatiden. Och en del rätter såsom gröt och lutfisk hänger kvar sedan flera hundra år tillbaka, men vi ser nu också att julbordet hämtar influenser utifrån. Julbord med en twist börjar bli omtyckt och nyheter introduceras medan klassiska rätter får en internationell touch. Köttbullar med sting är en sådan rätt som blivit populär. Vi ser också en hel del asiatiska inslag just nu, såsom sushi på julen. Och det gröna julbordet är likaså något som börjar breda ut sig, där de vegetariska rätterna får tar större plats. 
1919 utnämnde Svenska Akademin ordet ”julbord” för första gången och vi kan konstatera att mycket trots allt lever kvar på julbordet sedan dess. Precis som mycket nytt och härligt från världens alla länder kryddar vårt svenska julbord lite extra.  

Inspireras av produkterna till det vackra julbordet.  

Av

Visa på karta

Öppettider

måndag-fredag 08-20, lördag 09-19, söndag 09-19

Kontakt

010 - 747 22 70

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

VARDAGAR 10-19
LÖR 10-17 SÖN 11-17

Phone : +46 44 22 33 80
> Kontakta oss

Top