Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Galleria Boulevard ? Klicka här

NATTEN GÅR TUNGA FJÄT

Trender08/12/2015

Den 13 december är det dags att lyssna till vacker luciasång. Här kan du ta del av berättelsen bakom vårt svenska Luciafirande. 

Melodiraderna ”Lusse Lelle, Lusse Lelle. Elva nätter före jul” behöver ingen längre presentation, den sitter för många, som vi säger, i ryggmärgen. Det är också elva nätter före jul som Luciahögtiden, eller Luciadagen infaller – den 13 december. 
Startskottet för det moderna Luciafirandet sägas ha gått när Stockholms Dagblad utlyste en Luciatävling 1927. Flickan som vann titeln fick äran att gå i ett festtåg, eller procession, genom huvudstaden med ljus i håret. Detta spred sig snabbt till landets tidningar och fenomenet blev ett faktum.

Förlagan till vår Lucia härstammar dock från så tidig som börja av 300-talet och från helgonlegenden om Sankta Lucia från Syrakusa i Sicilien. Legenden handlar om en flicka vars trolovade angav henne som kristen. För detta skulle hon brännas på bål eftersom den kristna tron var förbjuden i det Romerska riket. Något hon också gjorde, men utan att dö eller skadas av elden.

Lucia är därmed en kristen högtid sedan länge, men många förknippar dagen snare med ett stämningsfullt firande då Lucia kommer med ljus i mörkret åt oss – och lussekatter. Och även dem för berättelser med sig.

Svenska mytologer anser att lussekatten är en avbild av den hedniska gudinnan Frejas favoritkatt. Medan andra sägner säger att Lusse i namnet kommer från Lucifer och betyder då djävuls-katt. Saffransbrödet har dock en lång historia bakom sig i Sverige, men går nu enklast under namnet lussekatt.
Glad Luciadag!

Här presenterar vi allt som behövs för Luciafirandet. 

Av

Visa på karta

Öppettider

vardagar 10-19, lördag 10-17 söndag 11-17

Kontakt

044-120555

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider
VARDAGAR 10-19
LÖR 10-17 SÖN 11-17

Phone : +46 44 22 33 80
> Kontakta oss

Top