Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Galleria Boulevard ? Klicka här

Varför firar vi 6 juni?

02/06/2016

På måndag firar vi vår svenska nationaldag. Att vi firar den 6 juni vet nog de flesta, men varför firar vi just detta datum? Galleria Boulevard har svaret.

Alla länder har en speciell högtidsdag som markerar något särskilt i landets
historia. I Sverige har vi firat nationaldagen sedan 1983, men svenska flaggans dag hade man då firat den 6 juni i Stockholm sedan 1893.
Varför vi firar just den 6 juni handlar om att den dagen 1593 valdes Gustav Vasa till kung, och därmed lades grunden till ett svenskt rike. Den 6 juni år 1809 antogs också en ny regeringsform som fastslog de medborgerliga frioch rättigheterna som än idag utgör grunden för hur vårt svenska samhälle ser ut.
Nationaldagen firas numera i praktiskt taget varje svensk kommun med tal, sång och musik. Och på många håll arrangeras även en ceremoni för att välkomna dem som blivit svenskar under året. Sedan 2005 så är det även en helgdag, och intresset bland oss svenskar för att fira dagen har bara vuxit för varje år.
Tänker du fira nationaldagen? Hos oss hittar du både något fint att ha på under dagen och allt annat för ett trevligt nationaldagsfirande med familj och vänner.

Av Galleria Boulevard

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider
VARDAGAR 10-19
LÖR 10-17 SÖN 11-17

Phone : +46 44 22 33 80
> Kontakta oss

Top