Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Galleria Boulevard ? Klicka här

Varför firar vi Alla hjärtansdag?

Trender09/02/2016

Blommor, choklad och romantiska hälsningar - saker många ser som synonymt med Alla hjärtansdag. Men varför firar vi egentligen den 14 februari helt i kärlekens tecken? Och vem är den där mytomspunne helige Valentine?

Alla hjärtansdag, eller Valentine’s Day som den heter på engelska, är idag en av de mest uppmärksammade högtiderna i Sverige. Dagen har firats av romantiker i kärlekens namn varje år sedan medeltiden men kom till Sverige under 60-talet och blev först stor under 90-talet.

 

Alla hjärtansdag fick då sin plats i kalendern och infaller den 14 februari. Den firas nu av de allra flesta paren men frågan är hur många som faktiskt vet vad traditionen grundar sig i och varför vi egentligen har avsett en hel dag åt att ge varandra rosor och hjärtutsmyckade små kort?

 

Dagen har fått sitt namn efter det mytomspunna, romerska helgonet Sankt Valentin, så utöver Alla hjärtansdag används även Valentindagen eller Sankt Valentins dag. Vi vet inte så mycket om den helige Valentine men det finns en romersk legend som handlar om den fängslade Valentine som föll för sin fångvaktares dotter. Innan han dog lyckades han smuggla ut ett avskedsbrev till henne som han undertecknade ”din Valentin”, vilket förklarar valentinbrevens ursprung. Valentin ska enligt legenden även ha varit en förespråkare för ung kärlek och plockade ofta blommor från sin trädgård och gav till älskande par. Detta påstås vara en förklaring till seden att ge varandra blommor dagen till ära.

Att dagen infaller den 14 februari kan vidare förklaras genom den medeltida tron om att det var just denna dag då fåglarna bildade par och ansågs även vara vårens första dag. 

Dock kan dagen innebära en hel del press och prestationsångest, både när det gäller innovativa dejtplaner och framförallt på ”den perfekta presenten”. Lugn, vi har valt ut en mängd romantiska prylar som inte kommer göra din partner besviken. Klicka dig vidare till bildspelet och inspireras av ett romantiskt urval!

Här presenterar vi ett kärleksfullt urval av presenttips, både till henne och till honom.

 

Av Galleria Boulevard

Visa på karta

Öppettider

vardagar 10-19, lördag 10-17 söndag 11-17

Kontakt

044-68 999 70

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

VARDAGAR 10-19
LÖR 10-17 SÖN 11-17

Phone : +46 44 22 33 80
> Kontakta oss

Top