Tillbaka
aterbruk_boulevard_responsiv_1920_580

4 snygga återbrukspyssel du kan göra med barnen

Att pyssla med barnen inför jul är perfekt decembermys. Och det finns massor av pyssel du kan göra genom att använda gamla grejer som redan finns hemma. Återbrukspyssla alltså. Roligt, billigt och bra för miljön. Här tipsar vi om fyra festliga återbrukspyssel som går bra att göra med barnen – och som också blir riktigt snygga.Alla priser är vägledande. Lokala avvikelser kan förekomma.

 

 


Måla om julgranskulorna

Har du gamla julgranskulor som inte används längre? Måla om och ge dem nytt liv! Ett enkelt och roligt sätt att ge granen ett lyft utan att behöva köpa nytt. Sen måste julgranskulor inte hängas i granen – testa att göra en girlang som du hänger över en dörröppning eller på ytterdörren.
Använd överbliven väggfärg om du har det hemma, annars hittar du fina färger på till exempel Søstrene Grene på Allum. Vill du göra riktigt lyxiga kulor kan du testa att lägga på folieflingor, finns både i guld och silver.
Søstrene Grene – folieflingor, 17,30 kronor
Søstrene Grene – set med akrylfärger, 64,80 kronor

 

 


Julgranshjärtan av tapetrester
Ligger det gamla tapetrester och samlar damm i något skåp passar de utmärkt för att göra klassiska julgranshjärtan. Med lite hårdare papper, som tapet, blir dina hjärtan stabila. De blir också lättare för barnen att sätta ihop. Men det går självklart bra att använda stuvbitar av gammalt presentpapper också. Klipp ut delarna till hjärtat i förväg så är det bara för barnen att fläta ihop dem sen.
Finns det inget papper hemma hittar du alltid fint presentpapper på Clas Ohlson, som du ju också kan slå in julklapparna med.
Clas Ohlson – 19,90 kronor


Torkade apelsinskivor 
Förra året tog de torkade apelsin-girlangerna Sverige med storm. Så enkelt och så snyggt. Och dessutom hur lätt som helst att pyssla ihop själv. Torka apelsinskivorna och gör hålen i förväg så kan barnen hjälpa till att sätta ihop en girlang eller sätta i snören i enskilda skivor som blir till vackra julgransdekorationer.
Apelsiner hittar du hos Coop på Galleria Boulevard.

Så här torkar du apelsinskivor:
Skär apelsiner i tunna skivor, mellan 3 och 5 millimeter.
Lägg apelsinskivorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in ugnen på cirka 70 grader.
Öppna luckan då och då för att släppa ut ånga.
Vänd på apelsinskivorna efter 2 timmar och låt dem sedan gå 2 timmar till eller tills de är helt torra.
Låt svalna, sen är det bara att börja pyssla!

 

 

Gör om en gammal ljusstake med självtorkande lera
Med självtorkande lera kan du skapa keramik hemma, helt utan ugn! Om du använder en gammal ljusstake som grund har du en bra form att utgå från och du vet att ljusstaken kommer att hålla. Det blir lite som armering kan man säga. Dessutom kommer ljusen att passa perfekt i hållaren eftersom det redan finns ett hål där – det kan annars vara lite knepigt att få till eftersom leran krymper när den torkar. Lätt att få det rätt alltså – både för barn och vuxna. 
Sen är det bara att börja skapa. Du kan göra en chunky ljusstake med organiska former som är så inne nu eller en mer strikt form med rena linjer, stor som liten. Låt ljusstaken du använder som grund inspirera dig. Har du ingen gammal ljusstake hemma finns det gott om dem på loppis och second hand-butiker. Självtorkande lera hittar du hos Søstrene Grene på Allum.
Søstrene Grene, 51,70 kronor