Snabbmatens historia

Svärdgrillad kebab och förbjudna köttbullar – så kom snabbmaten till Sverige

Visst har snabbmaten oförtjänt dåligt rykte? För få maträtter slår väl en saftig burgare, friterad kyckling, maffiga mackor eller en riktigt ostig pizza? Det vattnas ju i munnen bara man tänker på det! Och det pratas ofta om snabbmat som en modern företeelse, men redan under 1600-talet kunde man hitta så kallade ”gårkök” i svenska gatuhörn. I dag är snabbmaten betydligt mer konceptuell – och antagligen lite godare än för 400 år sedan… Men hur blev de här maträtterna vår klart mest populära snabbmat?

Den förbjudna platta köttbullen
Du kanske undrat vad hamburgaren egentligen har med Hamburg att göra? Det enda vi vet är att Hamburg var känt för sina nötfärskorvar under 1700-talet, och att man möjligen därför började kalla en platt biff gjord av köttfärs för Beefsteak à la Hamburg i USA. Snart placerades färsbiffen i en uppskuren brödrulle och vips var hamburgaren som vi känner den i dag född!

Till Sverige kom den 1955, men var först förbjuden att sälja i grillkiosker. Det här trotsade kioskägaren Erik Engström, vilket inte gillades av hälsovårdsnämnden… Men kommunen stod upp för honom och snart därefter var förbudet hävt och hamburgaren växte snabbt i popularitet även här.

Napolitansk fattigmansmat som tog över världen
Det var i 1500-talets Neapel, när tomatplantan hade importerats till Europa från Amerika, som den tomatsåsbaserade pizzan fick sitt fäste. Från början sågs det bara som simpel fattigmansmat, men efter att italienska utvandrare populariserat rätten i USA spred den sig över världen och blev populär i hela Italien. 

Den första svenska pizzan serverades 1947 i Västerås, där stadens italienska gästarbetare tros ha introducerat rätten. I dag är det en av våra mest älskade maträtter och går att hitta överallt – på fina restauranger, i frysdisken eller som oftast hos din lokala pizzabagare.

Svärdgrillade köttbitar
Kebab betyder ”grillat kött” på arabiska och kan syfta på ett antal olika rätter i Sydvästasien och Nordafrika. Enligt traditionen ska så kallad shish kebab, alltså kebab på spett, ha skapats av turkiska soldater som trädde kött på sina svärd för att sedan grilla det över elden. Det är något att testa på grillen i sommar! Att istället rotera kött över en grill och skära av tunna skivor kallas döner kebab, och sägs ha uppfunnits på 1800-talet i det som nu är Turkiet. 

Hos oss på Galleria Boulevard hittar du alltid schysst käk, oavsett vad din craving för dagen är. Här hittar du information om hur de har anpassat sin verksamhet för att du ska kunna äta samma goda mat på ett säkert sätt.

Pizzabakeren
Med sina unika recept serverar Pizzabakeren alltid pizzor som har rikligt med topping och fräscha svenska råvaror. De lite tjockare bottnarna är kommer nygräddade från ett lokalt bageri. Pizzabakeren håller öppet även efter klockan 20.30, men enbart för fri hemkörning via Foodora och avhämtning i restaurangen. På fredagar och lördagar bakar de pizzor på beställning fram till midnatt. 
– Vi har ett fantastiskt familjepaket som består av en stor familjepizza, glass och dryck som passar perfekt för hemkörning, hälsar Meer Naima på Pizzabakeren.

Burger King
Receptet på den ikoniska Whoppern kom till redan 1957 och än i dag serveras den på Burger King-restauranger i hela världen. Den amerikanska burgartraditionen lever vidare även på Burger King i Galleria Boulevard där du kan få allt ifrån nötköttshamburgare till kycklingfiléer och stora Angusburgare grillade på beställning. Oavsett vad du är sugen på ses vi på Burger King!